Rudy Pieters
2001-03-17
De Morgen

Interpol weet nog altijd niet dat Lam Gods gestolen is

Stel: je bent een Finse politieagent en er stapt plotseling iemand het politiekantoor binnen met een schilderij onder de arm. "Dit is het gestolen paneel van het Lam Gods", zegt de bezoeker fier. "Heb ik zelf teruggevonden." De agent raadpleegt de databank van Interpol, en zegt vervolgens: "Neemt u het schilderij maar weer mee en hangt u het thuis rustig aan de muur, want volgens Interpol is er geen paneel van het Lam Gods gestolen."

Dat van die Finse agent en de fiere bezoeker is fictie. De rest niet. Bijna 67 jaar na de diefstal heeft de Belgische justitie nog altijd niets ondernomen om het paneel van het wereldberoemde veelluik internationaal te seinen, zo vernam De Morgen. Nochtans gaat het om een van de belangrijkste kunstroven ter wereld. "Ik kan mij dat ook niet voorstellen", zegt Dirk Deklerck van het Art Research Team van de federale politie.

Het paneel zit op dit moment wel in de Belgische politiedatabank, samen met 15.000 andere gestolen kunstvoorwerpen. Het is er de ouderdomsdeken, zeg maar de winkeldochter. Normaal gezien gaan de belangrijkste stukken uit die databank naar Interpol in Lyon, zodat ze internationaal geseind staan.

Het paneel De Rechtvaardige Rechters verdween in de nacht van 10 op 11 april 1934 uit de Gentse Sint-Baafskathedraal. De vermoedelijke dader, Arseen Goedertier, overleed een half jaar later. Mogelijk wist alleen hij waar het paneel verborgen werd.

De Belgische justitie heeft niet bepaald hard gezocht naar het werk. Zo werden belangrijke getuigen nooit verhoord. Er zouden zeer prominente politici bij de zaak betrokken zijn geweest, een vermoeden dat onder meer geuit werd door politiecommissaris Karel Mortier en journalist Noël Kerckhaert, die de zaak jarenlang in hun vrije tijd hebben onderzocht.

Ook na de oorlog heeft de justitie niet bepaald veel ijver aan de dag gelegd. Interpol begon wel pas in 1947 met de internationale seining van gestolen cultuurgoederen, "maar andere landen hebben het initiatief genomen om retroactief te werken", zegt Deklerck. "Daardoor zijn in de databank van Lyon ook voorwerpen van de jaren dertig beland."

De Finse vinder kan echter gerust zijn. 'Meneer Mortier is hier onlangs geweest en zal nu initiatieven nemen opdat het internationaal geseind zou worden.'

 
     
     
     
     
   
 
ErDaSys (c) 2004